2022-05-06 11:43:50• hírek • Szatmár.ro

Emléktáblát avattak Dr. Fátyol Rudolf tiszteletére

Csütörtök délután a Fátyol Rudolf Kulturális Egyesület, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a „G. M. Zamfirescu” Kulturális Központ közös kezdeményezésének eredményeképp a Dinu Lipatti Filharmónia előcsarnokába leplezték le a Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész, a filharmónia egykori igazgatója emlékére készíttetett emléktáblát.

Az eseményt nagy érdeklődés övezte, sokan voltak jelen, hogy tisztelegjenek a művész emléke előtt.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere így fogalmazott az eseményen: „Szatmárnémeti mindig is egy olyan város volt, amelyben a kultúra fontos szerepet játszott az itt élők életében, éppen ezért szinte termesztés, hogy a Dinu Lipatti Állami Filharmónia Románia egyik legjelentősebb és legjobb szimfonikus zenekarának az otthona. Ezért fogalmaztam úgy, hogy szinte természetes, mert ehhez szükség volt egy olyan művészre, mint dr. Fátyol Rudolf, aki egész életét a zenének és a Dinu Lipatti Filharmóniának szentelte. Több mint három évtizedes karrierje során nemcsak az itthoni zenekedvelő közönségnek szerzett felejthetetlen pillanatokat, de az egész világon ismertté és elismertté vált. A szimfonikus zene és az általa vezetett intézmény iránti szeretete minden akadályt ledöntött, a beszélt nyelvtől, a felekezeti hovatartozástól és társadalmi helyzettől függetlenül. Dr. Fátyol Rudolfot mindenki szerette, ma pedig mindannyian megmutattuk, hogy tiszteljük az emlékét és becsüljük mindazt, amit Szatmárnémetiért tett!”

Fátyol Rudolf 2019. július 22-én, 62 évesen hunyt el. Idén lett volna 65 éves. A tiszteletére készült emléktáblát Radu Ciobanu szatmári szobrászművész készítette.

Az emléktábla leleplezését követően a Dinu Lipatti Állami Filharmónia szervezésében „In Memoriam Fátyol Rudolf” Emlékhangversenyre került sor. A hangversenyt Adrian Petrescu karmester vezényelte, szólistaként pedig Amira Abouzahra hegedűművész lépett fel.






 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: